Begroting 2021

Thema's

Goede voorzieningen

Lokaal Educatieve Agenda (LEA) 2019-2022

In samenwerking met schoolbesturen, kinderopvangorganisaties en de Gemeente Deurne is een Lokaal Educatieve Agenda 2019-2022 opgesteld. De LEA is een instrument voor de partners om vanuit de eigen rol maar in gezamenlijke verantwoordelijkheid tot afspraken te komen voor het onderwijs- en jeugdbeleid. Het belang van de ontwikkeling van kinderen staat hierin centraal. De thema’s van de LEA zijn;
1.   Taalontwikkeling
2.   Doorgaande ontwikkelingslijn
3.   Opvoeden en Opgroeien
4.   Weerbaarheid
Aan elk thema zijn doelstellingen en resultaten gekoppeld die worden vertaald naar een jaarlijks uitvoeringsplan voor de werkgroep vve. De werkgroep vve is de uitvoerende werkgroep die is gekoppeld aan de LEA en waarin een afvaardiging van de samenwerkende partners deelnemen. Het uitvoeringsplan 2020 is bijna afgerond, en een groot deel van de doelen in de LEA zijn gerealiseerd of worden gerealiseerd voor 2022.

GOAB (gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid)

Gemeenten hebben vanuit het gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid (GOAB) een verantwoordelijkheid om kinderen met een onderwijsachterstand te ondersteunen. Ondersteuning wordt onder andere geboden door het uitvoeren van voor- en vroegschools educatie (vve). Vve is een vorm van onderwijs voor kinderen tussen de 2.5 – 6 jaar. Het doel van vve is om kinderen met geen/beperkte onderwijsachterstand te laten beginnen in groep 3.
De extra middelen worden door de gemeente Deurne grotendeels ingezet voor het uitvoeren van het vve-beleid. Onder dit beleid vallen: de urenuitbreiding van het vve-programma (vanaf 1 januari 2020), de inzet van hbo’er op de voorscholen (vanaf 1 januari 2022). Daarnaast valt onder dit beleid ook het bereiken van kinderen die vve nodig hebben en de spreiding en het aantal vve-locaties.

Documenten:

Aanbesteding taxivervoer leerlingenvervoer

In 2021 moet het taxivervoer in het kader van leerlingenvervoer opnieuw aanbesteed worden. Het contract met de huidige vervoerder loopt namelijk op 31 juli 2021 af en er is geen mogelijkheid tot verlenging. Volgens de lager Onderwijswet is de gemeente wettelijk verplicht om vervoervergoeding voor bepaalde leerlingen aan te bieden. Aangezien het huidige taxivervoer gezamenlijk is geregeld met gemeente Laarbeek en Gemert-Bakel, wordt de nieuwe aanbesteding samen opgepakt. Door verschillende ontwikkelingen in de taxibranche is de verwachting dat de kosten voor het leerlingenvervoer gaan stijgen.

Deurne Doet ‘t

De werkwijze van Deurne doet ’t is in twee actielijnen verwerkt.

  • Burgerparticipatie: er is een Deurnese aanpak ontwikkeld die uitgaat van een initiatiefnemer die de leiding neemt en een partner die faciliteert. Als de initiatiefnemer de leiding neemt dan faciliteert de gemeente. Als de gemeente de initiatiefnemer is dan faciliteren inwoners en/of ondernemers. De samenwerking wordt vastgelegd en kan één project omvatten (Sint Jozefpark) of meerdere (Dorpsakkoord Neerkant)
  • Deurne doet ‘t: de samenwerking met werkbedrijf en ondernemers in aanleg en onderhoud openbare ruimte wordt doorgezet. Dit leidt tot aanbesteden op basis van de ontwikkelde werkwijze. Zij vormen één gemeenschappelijk team dat binnen één gemeenschappelijke planning werkt

Door de samenwerking kunnen doelgroepen van Senzer bij alle partners aanhaken. Burgerinitiatieven worden meer en meer op verschillende manieren ondersteund. En levert de schaalgrootte meer flexibiliteit en mogelijkheden op.

Deze pagina is gebouwd op 10/13/2020 15:17:31 met de export van 10/13/2020 15:05:35